Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Prestaties

4 Apeldoorn is een Smart City

Smart City Apeldoorn is de samenwerking tussen inwoners, bedrijven, onderwijs- en (kennis)instellingen en overheid door het toepassen van ICT om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn. En om onze gemeente beter te kunnen besturen en te laten functioneren. Noodzakelijke randvoorwaarden daarvoor zijn hoogwaardige ICT infrastructuur (b.v. glasvezel, 5G en Lora) en -voorzieningen, laagdrempelige digitale toegankelijkheid en een digitaal vaardige samenleving. We geven daarmee gehoor aan het Actieplan Digitale Connectiviteit van het rijk om ervoor te zorgen dat iedereen in 2023 snel internet heeft.
Smart City Apeldoorn is een instrument, maar geen zelfstandig programma met projecten. Speciale aandachtsgebieden zijn burgerparticipatie en gebiedsontwikkelingen en -revitalisering. Smart City Apeldoorn helpt daarmee de doelen van de strategische- en topthema’s te bereiken. Daarbij is het belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er allemaal op het gebied van smart city en digitalisering in de wereld om ons heen gebeurt. En willen we wat kan? Daarom willen we via Smart City Apeldoorn ook bewustwording van deze digitalisering creëren en bijbehorende ethische vraagstukken agenderen. En daar waar mensen niet mee kunnen komen in de digitale samenleving, zoeken we naar oplossingen om dit te verbeteren. Met Smart City Apeldoorn streven we naar inclusiviteit.

Wat hebben we bereikt in 2021?

Het college heeft ook in 2021 verder gewerkt aan de ontwikkeling van Apeldoorn tot Smart City. Dat deden we samen met inwoners, bedrijven, onderwijs- en (kennis)instellingen en andere overheden door het toepassen van ICT om te zorgen voor een betere kwaliteit van leven in de gemeente Apeldoorn.

Het is te omvangrijk om hier op te sommen wat we allemaal hebben gedaan, maar de relevante informatie over deze activiteiten kan worden gevonden op https://www.apeldoorn.nl/smartcity. Daarbij hebben we veel bereikt en dragen we bij aan projecten op het gebied van b.v. slimme mobiliteit, ook in onze regio, het centrum voor veiligheid en digitalisering, de klimaatstraat, de spoorzone. Daarbij zijn we in gesprek met o.m. departementen om voor Apeldoornse projecten financiering binnen te halen.

Vanuit de G40 namen we in 2021 wederom een landelijk voortrekkende rol. De G40 themagroep Smart Cities, waarvan wethouder Willems mede voorzitter is, werkt samen met de VNG, de G4 en samenwerkingsverbanden van kleinere gemeenten in het programma Smart Society. En daarbinnen in de Impact Coalitie Safety & Security.

In 2021 is de vruchtbare samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat  (IenW) voortgezet. Ook in G40 verband. Vanuit deze samenwerking is vanuit de G40 een aanbod gedaan aan een nieuw kabinet: “Meer samenwerking steden en Rijk voor slimme duurzame verstedelijking ”.
Binnen de G40 heeft Apeldoorn zich gepositioneerd als koploper op het thema Smart Mobility. Vanuit dit thema neemt Apeldoorn ook deel aan de City Deal Een Slimme Stad Zo Doe Je Dat. Om zodoende ervoor te zorgen dat de resultaten van samenwerkingsverbanden landen in Apeldoorn en zo ten goede komen aan de Apeldoornse samenleving. Tevens speelt Apeldoorn een prominente rol in deze City Deal vanuit het G40 voorzitterschap van de themagroep Smart Cities.

Daarnaast zit Apeldoorn aan de bestuurlijke tafel van de ontwikkeling van het sensorenregister genaamd SensRNet. De bedoeling is dat we als gemeente Apeldoorn op termijn hierop technisch aansluiten.
De contacten met de departementen, m.n. Binnenlandse Zaken (BZK) en IenW, via de G40 zijn tevens van belang voor de Apeldoornse lobby. Als voorzitter van de themagroep Smart Cities van de G40 gaan er deuren open voor Apeldoorn. Een voorbeeld hiervan is dat Apeldoorn vanuit die rol aan tafel is genodigd bij het rondetafelgesprek met de Tweede Kamercommissie Digitalisering en contacten met Kamerleden. Om dat te verbinden met Apeldoorn laden we de informatie aan deze partijen met lokale voorbeelden zoals het spoorzone programma, mobiliteitshubs en het Centrum voor Digitalisering en Veiligheid. Deze contacten hebben geleid tot een aantal werkbezoeken aan Apeldoorn. En de wil om te investeren in Apeldoorn en de regio, m.n. op het gebied van Smart Mobility.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14