Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Prestaties

3 Apeldoorn is bekend en erkend in Arnhem, Den Haag en Brussel

Apeldoorn profileert zich, in lijn met onze strategische doelen, stedelijk, regionaal, nationaal en internationaal als comfortabele, ondernemende, toeristische en duurzame stad. Dat doen we vanuit het besef dat we niet al onze wensen en ambities zelfstandig kunnen waarmaken: samenwerking met andere overheden (gemeenten, provincie(s), Rijk, Europa) is onontbeerlijk.

Onder de noemer Public Affairs werken we aan een combinatie van instrumenten als samenwerken en netwerken, profileren en beïnvloeden en projectfinanciering. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de G40 en de VNG aan het beïnvloeden van het beleid van hogere overheden. Ook versterken we de samenwerking tussen Rijk en Regio via de recent afgesloten Regio Deals Veluwe en Cleantech, en zoeken we waar mogelijk naar externe financiering van onze ambities via subsidiemogelijkheden.

Lobby is in feite een organisatie-brede activiteit die we tegenkomen in vrijwel alle programma's van de MPB. Lobby als onderwerp is een periodiek terugkerend thema op de agenda van ons college. Per jaar zullen we telkens relevante publieke podia zoeken om Apeldoorn en haar (financiële) belangen over het voetlicht te brengen.  

Het komende jaar zetten we de huidige koers voort. We richten ons niet alleen op bestuurlijke lobby, maar ook op ambtelijke kennis en vaardigheden om op alle niveaus een goede en stevige relatie te hebben met onze partners in bijvoorbeeld Arnhem, Den Haag, Brussel of Düsseldorf (Euregio). Daarnaast behalen we schaalvoordelen door, waar mogelijk, de samenwerking met de Cleantech Regio en de Veluwe Alliantie beter te benutten. Als belangen overeenkomen betekent samenwerking niet alleen dat er efficiëntievoordelen te behalen zijn, maar maken we de lobby ook sterker en betekenisvoller.

Specifiek aandachtspunt hierbij zijn de Tweede Kamerverkiezingen en de vorming van een nieuw Kabinet.

Wat hebben we bereikt in 2021?

Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan het verder versterken van de Public Affairs in Apeldoorn. Dat leidt tot zowel interne als externe resultaten. Intern hebben we onder meer workshops en themasessies georganiseerd voor beleidsmedewerkers en adviseurs over lobby vaardigheden en het belang van Public Affairs. Ook is er (vanuit concern control) een advies opgeleverd door onderzoeksbureau EPPA over verbeterpunten inzake Public Affairs. Deze zijn en worden in overleg met directie en college op dit moment nader uitgewerkt.

Maar de nadruk van Public Affairs ligt natuurlijk vooral op externe ontwikkelingen. In het afgelopen jaar hebben we, met Apeldoorn 2040 als leidraad, gewerkt aan het versterken van de positionering van Apeldoorn. Met werkbezoeken van Gedeputeerde Staten, provinciale staten en verschillende ministeries hebben we Apeldoornse opgaven onder het voetlicht gebracht.Dat heeft (mede) bijgedragen aan de toekenning van de Woningbuw Impuls middelen voor Veldhuis en Kayersmolen Noord en de provinciale middelen voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (beide met een stevige relatie tot Apeldoorn 2040).
Het versterken van onze positionering doen we overigens ook in samenwerkingsverbanden en andere gremia. Denk hierbij aan de deelname aan verschillende city deals (van smart city tot impact ondernemen), lidmaatschap in verschillende VNG commissies én de stevige Apeldoornse rol in de Cleantech Regio.

Regionale samenwerking is van groeiende betekenis als het gaat om de lobby richting de Rijksoverheid. Ook het nieuwe kabinet hecht veel waarde aan regionale samenwerking en verbindt daar ook financiële steun aan via een nieuwe tranche regiodeals. Het is via de Cleantech Regio dat we als gemeente ook beter kunnen aansluiten bij Oost Nederlandse initiatieven en lobbyactiviteiten en zo de kans op (bijvoorbeeld) Europese subsidies kunnen vergroten. Dat vraagt investeringen in samenwerking en relaties.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14