Jeugd en onderwijs

Prestaties

2. Kinderen en jongeren groeien veilig en gezond op

Kinderen en jongeren krijgen de hulp die nodig is om veilig en gezond op te groeien en naar vermogen te participeren in de samenleving. We bieden een breed scala aan algemene voorzieningen en jeugdgezondheidszorg voor kinderen, jongeren en hun ouders. Wanneer nodig biedt het CJG toegang tot individuele jeugdhulp (zorg in natura of via een Pgb). We werken systeemgericht, waarbij we kijken naar het gezin maar ook naar informele zorg en het onderwijs.

Wat hebben we bereikt in 2021?

Het CJG heeft de Jeugd gezondheidszorg (JGZ), ondanks corona zo goed mogelijk voortgezet. In 2021 zijn de spreekuren voor 0-2 jarigen altijd fysiek georganiseerd. Bij jeugdigen tussen de 2-12 jaar werd in de eerste maanden van 2021 (daar waar het verantwoord was) een fysiek contact omgezet in een digitaal contact. Vanaf mei 2021 vinden alle contacten weer fysiek plaats. De JGZ onderhield nauwe contacten met de (basis-,voortgezet- en speciaal onderwijs) scholen, zodat zorg op maat (individueel) geleverd kon worden. Door corona voelen jongeren zich mentaal minder goed. Door middel van individuele gesprekken op het CJG is ondersteuning geboden. De JGZ heeft verder een doorontwikkeling op het gezondheidsonderzoek op het VO voorbereid en eind 2021 geïmplementeerd. Hierdoor worden gezondheidsrisico’s op meerdere momenten op het VO in kaart gebracht en (preventieve) ondersteuning opgestart.

Het aantal kinderen dat gebruik heeft gemaakt van CJG4Kracht is gegroeid van 310 kinderen in 2020 naar 422 in 2021. Dit betekent dat we meer dan 100 kinderen en gezinnen extra in 2021 hulp en ondersteuning hebben kunnen bieden wat zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk is ingericht. Met de pilot Verbindend Opvoeden is vanuit CJG4Kracht gewerkt aan het verstevigen en herstellen van de ouder en kind relatie in gezinnen waar sprake is van grote mate van ouderlijke macht. Deze pilot heeft ertoe geleid dat in alle zes deelnemende gezinnen uithuisplaatsing is voorkomen.
Verder heeft het CJG samen met gezinnen en aanbieders, gewerkt aan alternatieve en passende hulp, zodat geen enkel kind in het vrijwillig kader via onze toegang in 2021 gesloten (in JeugdzorgPlus) is geplaatst. Voorgaande jaren werden er jaarlijks 5 à 6 kinderen in Apeldoorn in het vrijwilliger kader gesloten geplaatst. Dit heeft niet alleen een financieel effect, JeugdzorgPlus is substantieel duurder dan andere verblijfsvormen, maar bovenal een inhoudelijk effect. We streven ernaar jeugdigen zoveel mogelijk thuis te laten opgroeien of, indien dit niet mogelijk is, op een plek die zo thuis mogelijk is.

In september 2021 is het regionaal expertteam ingericht. Het doel van het regionaal expertteam is het voorkomen van uithuisplaatsingen in het vrijwillig kader, bijdragen aan de transformatie van de jeugdzorg en het bewerkstelligen van passende hulp op korte termijn voor het gezin en jeugdigen met zeer complexe problemen waarbij de situatie is vastgelopen.

De coronamaatregelen afgelopen jaar hebben Veilig Thuis ertoe bewogen andere mogelijkheden, met name digitaal, in te zetten om contact te onderhouden met cliënten en professionals. Er is een chatfunctie bij Veilig Thuis gestart voor een groter bereik onder de doelgroep. Veilig Thuis heeft verdere expertise opgebouwd met werken vanuit de visie op de gefaseerde ketenzorg en het opstellen van veiligheidsplannen. Beide van belang met het oog op het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en samenwerking met ketenpartners bij de aanpak van geweld.
In het project Versterken lokale teams zijn stappen gezet om de afstemming tussen lokale teams en Veilig Thuis verder te verbeteren. Het project Versterken lokale teams heeft als doel de samenwerking tussen de lokale teams en Veilig Thuis beter inhoud en vorm te geven, ook om de wederzijdse verwachtingen goed op elkaar af te stemmen.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14