Openbare ruimte

Prestaties

2. Een royale en veerkrachtige groen-blauwe omgeving voor mens, dier en natuur

Apeldoorn is een gemeente met groene veerkracht! We worden gekend en geroemd als een prettige groene gemeente en staan er voor om dat te blijven en te versterken. We zetten in op een robuuste groenblauwe hoofdstructuur als ruggengraat. We willen de hoeveelheid soorten planten en dieren in stand houden en vergroten, bij alle ingrepen die we (moeten) doen in onze openbare ruimte. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Want we weten dat klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en verschralende bodemvitaliteit ons kwetsbaar maken. Effecten als wateroverlast, hittestress, droogte, soortenarmoede en uitgeputte bodems zijn te verwachten. Als we niets doen krijgen we daar last van. Door meer groen en robuuster groen, door klimaatadaptief de openbare ruimte in te richten en natuurinclusief te ontwikkelen, beperken we die kwetsbaarheid.

Wat hebben we bereikt in 2021?

In 2021 zijn diverse activiteiten verricht en projecten uitgevoerd, die een bijdrage leveren aan de een waterbestendige, groene en biodiverse leefomgeving. We hebben groen toegevoegd, maar zijn ons ook bewust dat op andere plekken het groen is afgenomen door stedelijke ontwikkelingen.

Er is een nieuw Water- en Rioleringsplan opgesteld en vastgesteld door de raad. Wederom is het gelukt om meer dan 6 ha verhard oppervlak (in 2021 bijna 8 ha) af te koppelen door mee te liften met een aantal onderhoudsprojecten in Ugchelen, de Maten en door participatie van onze inwoners. Terugkerende wateroverlastlocaties bij het Stationsplein, in Hoenderloo en aan de Molenvaart in Lieren zijn aangepakt. De renovatie van hoofdgemaal Anklaar en de minigemalen is in 2021 uitgevoerd. In de vijver van het Zuiderpark is een vuilfuik geplaatst om de waterkwaliteit te verbeteren. Er is gewerkt aan de planvorming voor herstel van delen van de Ugchelse beken.

De klimaatrobuuste Groene Mal het een groen-blauw netwerk als onderdeel van de Omgevingsvisie is verder uitgewerkt tot een concrete opgave. Er zijn een flink aantal vergroeningsprojecten gerealiseerd oa Beekpark, Stadskadeplein, Tiny Forst Osseveld, Vlijtsekade, Stationplein-Zuid en groeninitiatief Sprengenpark. Er is verder gewerkt aan de natuurvriendelijke en recreatieve inrichting van het Zuiderpark. En er is een start gemaakt met het bomenbeleidsplan.

Voor ecologie is de natuurvriendelijke oever in het Staatsliedenkwartier gerealiseerd. Er is gewerkt aan een Bosbeheerplan voor Berg en Bos en Dennenheuvel. Met de landschapsimpuls regeling zijn wederom een aantal erven biodivers ingericht. Het ecologisch beheer van het openbaar groen is verder geïmplementeerd door ondersteuning en een opleidingstraject voor onze beheerders. Ook is dit jaar weer ingezet op de stimulering van bloemrijke akkerranden.  In samenwerking met IVN en KNMV heeft een in kader van natuurbeleving een wildcamera-project gedraaid. De personele capaciteit voor ecologie is eind 2021 uitgebreid.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14