Openbare ruimte

Prestaties

3. Realiseren van een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving met aandacht voor kwaliteit

De openbare ruimte is de plek waar alles letterlijk en figuurlijk samen komt; het is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, naar hun werk gaan, spelen, sporten en ontspannen. Het is daarmee een bindmiddel in onze samenleving en het vormt de basis voor het openbare leven. En bij diverse thema’s als hittestress, wateroverlast, circulaire economie en biodiversiteit speelt de openbare ruimte een cruciale rol. Wij ervaren dit aan den lijve wanneer we kijken naar de effecten van de droogte, piekbelastingen bij regen en oprukkende invasieve soorten zoals de Japanse Duizendknoop.

Het beheer van de openbare ruimte is daarmee een belangrijk werkterrein van de gemeente en gebeurt steeds meer integraal. Dat wil zeggen dat verschillende wensen en belangen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen. Tegelijkertijd zijn grote delen van de infrastructuur, beplantingen en andere delen van de fysieke leefomgeving die in de naoorlogse periode zijn gebouwd nu aan vervanging toe. Dit is daarom hét moment om de verbinding te zoeken tussen de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en de maatschappelijke opgaven op andere beleidsterreinen.
Schoon, heel en veilig vormen al vele jaren de basis. Onze ambities liggen echter hoger. We willen toekomstbestendige wijken realiseren en deze duurzaam beheren. Bijvoorbeeld door verzameld blad uit de openbare ruimte niet meer als afval te zien, maar als grondstof voor een product (bokashi) dat de bodem kan verbeteren.

Het afgelopen jaar heeft veel in het teken gestaan van het corona veilig maken van de openbare ruimte. Dit hebben we gedaan door enerzijds ruimte te geven aan functies (bijvoorbeeld met extra locaties voor de horeca) en anderzijds ruimte te maken (bijvoorbeeld door obstakels te verwijderen en het verbod op het stallen van de fiets in het kernwinkelgebied).

Daarnaast heeft Corona geleid tot extra werkzaamheden, bijvoorbeeld doordat het aantal dumpingen van afval toenam en doordat er meer verkeersbesluiten genomen en geïmplementeerd moesten worden om zo de verkeersstromen goed te begeleiden.

In ons werk combineren we fysieke en sociale maatregelen. Dit doen we door inzet van mensen uit de participatiewet, de leerwerksettings en vormen van arbeidsmatige dagbesteding. We bieden nuttig werk en begeleiding en zo komen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer een stap verder in hun ontwikkeling. Daarmee dragen we ook als werkgever bij aan een inclusieve samenleving.

Ook voeren we in 2021 grote projecten uit, denk aan de revitalisatie van verouderde wijken, het verder verbeteren van de kwaliteit van wegen en de begeleiding van en coördinatie op de aanleg van glasvezel. Naast de grote ontwikkelingen zijn we direct inzetbaar bij knelpunten. Van het corona-bestendig inrichten van de openbare ruimte tot de eikenprocessierups en van rioolverstoppingen tot het voorkomen van schade door droogte.

Wat hebben we bereikt in 2021?

De openbare ruimte is op qua onderhoud orde, circa 80% van onze inwoners is tevreden over deze ruimte. Zoals benoemd in de MPB zien we uitdagingen als we verder vooruit kijken. In het bijzonder in de vroeg na-oorlogse wijken, waar bijvoorbeeld infrastructuur en beplanting de komende decennia aan vervanging toe zullen komen omdat deze technisch tegen het einde van de levensduur lopen en ook niet altijd meer functioneel voldoen. In het Strategisch Assetmanagementplan dat aan uw raad is gezonden, zijn we hierop ingegaan en dit werken we nader uit.

We passen de inrichting aan aan de eisen van de tijd, waarbij we rekening houden met ontwikkelingen zoals de energietransitie en andere doelen vanuit de Omgevingsvisie. We maken stappen in het meer ecologisch beheren van de openbare ruimte, wat bijdraagt aan de biodiversiteit en het klimaatadaptief maken van de openbare ruimte.

We zijn trots op ons werk, op een aantal prestaties gaan we nader in:
- We maken mooie stappen met ons ecologisch beheer en vergroten zo de biodiversiteit in Apeldoorn. Onze resultaten worden gezien; zo wonnen we in 2021 de Beste Bermen Bokaal en Natuurmonumenten gaf ons een prijs voor insectvriendelijk beheer.
- We werken steeds meer circulair, waarbij we vrijkomende materialen opnieuw gebruiken. Het hergebruik van grind in de grindbermen en het maken van 2,5 miljoen kilo Bokashi zijn hier mooie voorbeelden van.
- De eerste revitaliseringsprojecten zijn in 2021 opgeleverd. De speelplek aan de Talmastraat en de ecologische oever bij de Kayersdijk zijn de voorlopers van veel meer projecten de komende jaren.
- Werkzaamheden zoals het strooien, het bestrijden van de eikenprocessierups en de bladcampagne gingen ondanks de coronamaatregelen onverminderd door.

Op 28 juni 2021 tekenden we nieuwe overeenkomsten met Lucrato. Onder meer over de inzet van collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt en de werkleerlijnen. Daarmee hebben we de samenwerking voor de komende 5 jaar vormgegeven en maken we werk van de inclusieve samenleving.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14