Paragrafen

Grondbeleid

2.5.3 Het grondbedrijf in 2021

Het jaar 2021 was financieel wederom een goed jaar voor ons grondbedrijf.
In 2021 zijn we ruim over onze geraamde productie voor woningbouw heengegaan. We hebben grond voor de realisatie van bijna 200 woningen verkocht, In de planning stond een grondverkoop voor 165 woningen. Ten aanzien van de bedrijvigheid zijn we onder de geraamde uitgifte gebleven met 5 ha.
In 2021 zijn bovendien vier nieuwe woningbouwcomplexen (Prinses Beatrixlaan, De Sikkel, De Steenbeek en Veldhuis Molenstraat Centrum) geopend. Hierin zijn in totaal 226 woningen opgenomen, waarvan het overgrote deel in de goedkope categorie worden gerealiseerd. Er is een tweetal kaderwijzigingen doorgevoerd, waardoor de voorraden eveneens zijn verruimd. Vanaf 2022 staan er nu nog grondverkopen voor de realisatie van 556 woningen gepland en gronduitgifte van 17,7 hectare voor bedrijvigheid. Op basis van de lopende grondexploitaties zouden we in 2026 onze laatste gronden voor woningbouw verkopen en in 2028 onze laatste gronden voor bedrijvigheid.
Maar met name door de ambities die Apeldoorn voor zichzelf heeft geformuleerd, zal er in de komende periode een actievere rol door het grondbedrijf worden ingenomen. Per ontwikkeling zal, zoals eerder aangegeven, een afweging worden gemaakt welke rol de gemeente hier het beste past. Ook kan het voorkomen dat er niet zo zeer een mogelijke herontwikkeling aan de orde is, maar dat er bijvoorbeeld sprake is van een ongewenste situatie. Ingrijpen door middel van aankoop kan dan een oplossingsrichting zijn.
De uitwerking van ontwikkelkaders bij de grotere gebiedsontwikkelingen binnenstedelijk gaat meer inzicht geven in de rol van het grondbedrijf. Deze kaders worden aan de raad voorgelegd.
De basis van het grondbedrijf wordt gevormd door afspraken die wij hebben gemaakt over onze spelregels. Deze zijn vastgelegd in het Uitvoeringskader grondbedrijf. Hierin zijn zaken opgenomen over het openen van grondbedrijfcomplexen, het nemen van winst, het instellen van een verliesvoorziening en de organisatie van het grondbedrijf en haar projecten. Daarnaast is het van belang om ook spelregels vast te leggen over grondprijzen (hoe worden deze per categorie bepaald?), over gronduitgiftebeleid (hoe zetten wij gronden en vastgoed in de markt?). Dit herziene grondprijsbeleid en gronduitgiftebeleid wordt momenteel opgesteld en in 2022 ter vaststelling aan de raad aangeboden.
Nauw verwant aan het instrument grondbedrijf zijn de juridische instrumenten. Het gaat daarbij om de inzet van de verschillende grondverwervingsinstrumenten zoals voorkeursrecht en onteigening, maar ook over het kostenverhaal bij ontwikkelingen die door private partijen worden opgepakt en waar de gemeente een faciliterende rol speelt.
Naar verwachting wordt eind 2022 of begin 2023 de nieuwe Omgevingswet van kracht. Hierin is in de aanvullingswet grondeigendom het kostenverhaalsinstrumentarium opnieuw vormgegeven. De wet bevat regels over kostenverhaal als de overheid kosten maakt bij de ontwikkeling van een initiatief van burgers of bedrijven. Het kostenverhaal is ook een middel om kosten en baten efficiënt en rechtmatig te verdelen over betrokken partijen. Het vastleggen van afspraken over kostenverhaal in privaatrechtelijke exploitatieovereenkomsten blijft ook onder de nieuwe wet het voorkeursinstrumentarium. Het instrument van het exploitatieplan wordt vervangen door zogenaamde kostenverhaalsregels in het omgevingsplan.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14