Paragrafen

Grondbeleid

2.5.2 De uitvoering van het grondbeleid

In september 2021 is de nieuwe Nota grond- en vastgoedbeleid door uw raad vastgesteld. Met de vaststelling van deze nota hebben we een grondbeleid verankerd wat recht doet aan het huidige tijdsbeeld en de groeiambities die zijn verwoord in de Omgevingsvisie. De kern van ons nieuwe grondbeleid is een situationeel grondbeleid. Dit wil zeggen dat we per ontwikkeling de rol kiezen die het best past bij deze ontwikkeling. Dit kan een actieve rol zijn waarbij we zelf overgaan tot grondverwerving en de productie van bouwrijpe grond, een samenwerking aangaan met een marktpartij of de ontwikkeling aan de markt overlaten.
Daarnaast besteden we in ons nieuwe grondbeleid aandacht aan de maatschappelijke impact van een gebiedsontwikkeling. Door middel van een impact-afwegingsmodel wordt het maatschappelijke rendement van een ontwikkeling zichtbaar gemaakt. Dit gebeurt aan de hand van de vier hoofdthema’s vanuit de Omgevingsvisie:

  • Stadmaken
  • Vitale dorpen en buitengebied
  • Fysiek fundament uitbouwen
  • Sociaal fundament versterken

Hoewel betaalbaarheid van de gebiedsontwikkeling uiteraard ook voor de gemeente belangrijk is, kan het vanuit een maatschappelijk belang ook zeer goed denkbaar en gewenst zijn om een locatie- of gebiedsontwikkeling als een investering te zien. De gemeente staat dan, binnen een bepaalde bandbreedte, toe dat er een financiële bijdrage van de gemeente zelf nodig is om de ontwikkeling mogelijk te maken.
Is de maatschappelijke impact hoog en het financieel rendement laag of negatief, dan kan een gebiedsontwikkeling dus op basis van haar maatschappelijke meerwaarde toch worden opgepakt.
In de Nota grond- en vastgoedbeleid is een uitwerkingsagenda opgenomen. Momenteel wordt deze uitwerkingsagenda vormgegeven. Een belangrijk onderdeel hiervan is om een format op te stellen voor een ontwikkelkader. Dit kader bestaat uit de voorgestelde ontwikkelstrategie en de brede integrale afweging bij de grotere projecten.
Eén van de instrumenten voor de uitvoering van ons grondbeleid is het grondbedrijf. Het grondbedrijf werkt mee aan de ruimtelijke ontwikkelingen die de Apeldoornse samenleving wil realiseren, faciliteert ontwikkelingen, helpt mee bij de uitvoering ervan en ondersteunt het doel om het feitelijk gebruik van de grond in overeenstemming te brengen met het ruimtelijk gebruik dat we in onze maatschappij willen. Het grondbedrijf doet dit dus op basis van de Nota grond- en vastgoedbeleid.
Het grondbedrijf stuurt op inzicht in het financiële resultaat, binnen de brede afweging zoals verwoord in de Nota grond- en vastgoedbeleid, in elk project. Zij zorgt er op eigen kracht voor dat het een financiële reserve heeft die groot genoeg is om financiële risico’s in lopende projecten op te vangen. Het grondbedrijf toetst alle beleidsvoorstellen in lopende publieke projecten aan die voorwaarde

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14