Programmaverantwoording

Milieu

Energietransitie:

  • Besparen: Flexibiliteit en wendbaarheid zijn nodig om in te spelen op de vragen/ behoeften van inwoners en ontwikkelingen die zich voordoen.
    • Bij de uitvoering van de RREW zijn we erachter gekomen dat een individuele, gerichte aanpak binnen de sociale huur veel effectiever is (de energie conci ë rge) dan een algemene aanpak (cadeaubonnen / webinars). We proberen hierin bij te sturen door in de verdere uitrol zoveel mogelijk te kiezen voor een individuele benadering. Daarnaast nemen we de opgedane kennis weer mee in vervolgprojecten.
    • Bij het Energiepunt moest afgelopen jaar meedere keren de deuren worden gesloten vanwege Covid. Gekeken is naar andere methodes om inwoners te enthousiasmeren en te activeren. Zo zijn we gestart met een aantal webinars over o.a. zonnepanelen, de aanschaf van glas en kozijnen. De belangstelling bleek hiervoor groot te zijn. Ook is gestart met LEEN, een uitleentool op EnergiekApeldoorn.nl waar bewoners diverse apparatuur kunnen lenen om te meten aan en om het huis. Te leen zijn: warmtebeeld camera’s, fijnstof- en CO2 meters, endoscoop, energiemeters voor op de slimme meter en op apparaten zelf. Dit is een groot succes.
  • Grootschalige opwek: communicatie en participatie richting stakeholders kan beter

·In 2021 is de RES 1.0 vastgesteld. Om bewoners, instellingen en bedrijven te
betrekken is een zorgvuldig proces nodig waarin zij kunnen participeren
voordat het besluitvormingsproces plaatsvindt. Geconstateerd is dat de communicatie
en participatie richting stakeholders beter moet. In het nieuwe programma 2023 – 2026 zijn communicatie en participatie belangrijke elementen. Hierin nemen we de geleerde lessen, aanbevelingen uit het collegeonderzoek duurzaamheid en de input van belanghebbenden vanuit eerdere participatietrajecten mee. Dit wordt ook uitgewerkt in toekomstige projecten, zoals de lokale uitwerking van de RES 2.0 (naast de aanpak van de regionale strategie).
·   De RES 1.0 is een regionale strategie. Dit vraagt om een lokale doorvertaling,
waarbij een gebiedsgerichte aanpak helpend is. Hiervoor is in 2021 een omgevingsmanager aangesteld.
·   Belangrijke aandachtspunten zijn: tijd, aandacht en capaciteit.

  • De overstap naar duurzame warmte (aardgasvrij): samenwerking met inwoners/ partners zorgt voor mede betrokkenheid en verantwoordelijkheid
    • De Transitievisie Warmte is opgesteld met partners (corporaties, netwerkbeheerder en co ö peratie). Deze is in consent vastgesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de realisatie van de opgenomen visie.
    • Bij het opstellen van de Transitievisie Warmte hebben we gewerkt met de zgn 'tafel van 15'; een diverse groep inwoners die ons input en feedback hebben gegeven op de route en aanpak zoals opgenomen in de Transitievisie Warmte. Dit heeft tot veel begrip geleid en weinig zienswijzen.
    • We gaan graag partnerschappen aan met partijen/ organisaties in de samenleving. Dit blijkt juridisch lastig te zijn vanwege o.a. staatsteun.
Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14