Buitenstad

Prestaties

4. Aantrekkelijk en duurzaam verblijfsklimaat voor iedereen in elke levensfase.

Ons toeristisch landschap is de belangrijkste waarde van Apeldoorn en de Veluwe. Wij staan voor de uitdaging om toerisme en de kwaliteit van het landschap samen op te laten gaan. Dit mooie landschap maken we niet alleen, we werken daarin samen met onze partners op de Veluwe. In de komende jaren zetten we extra in op de versterking van natuur, landschap en erfgoed (het ‘stamkapitaal’). Door het vergroten van de mogelijkheden voor de bezoekersbeleving slaan we twee vliegen in één klap. Tevens hebben we aandacht voor het verleden.

Apeldoorn kent een rijk verleden, we zien het als onze verantwoordelijkheid om onze geschiedenis beleefbaar te houden ook voor toekomstige generaties. Hiervoor zetten we in op het zogenoemde herinneringstoerisme. Onze inzet hebben we gebundeld in het programma 'Wij zijn Veluwe'. Onderdeel hiervan is het programma Vitale Vakantieparken. Hierin wordt gewerkt aan toekomstperspectief voor onze verblijfsaccommodaties.

Voor een toeristisch toplandschap is regionale samenwerking op de Veluwe nodig met hierin een actieve rol van Apeldoorn. Wel vinden we het belangrijk om in Apeldoorn ruimte te houden voor een aanpak die is toegespitst op onze context en behoefte. We kiezen voor een integrale benadering.

Wat hebben we bereikt in 2021?

Om ons toeristisch landschap van grote waarde te laten zijn, is een goede balans tussen mens en natuur belangrijk. In de programma’s Welkom in Apeldoorn, Wij zijn Veluwe en Vitale Vakantieparken bundelen we onze inzet en zetten we in op versterken van ons 'stamkapitaal' (natuur, landschap en beleefbaar erfgoed) én kwalitatief goed toerisme, recreatie en excellente gastvrijheid. Dat heeft in 2021 onder meer geleid tot verdere realisatie van het recreatieve routenetwerk en de totstandkoming van het Routebureau Veluwe. Ook zijn de belevingsgebieden inhoudelijk verder geladen, zoals bij Veluwe Remembers (met o.a. een doorontwikkeling van het Apeldoornsche Bosch), Koninklijke Veluwe (ter voorbereiding op de heropening van Paleis het Loo), Industriële Veluwe (denk aan het industriële karakter langs het Apeldoorns Kanaal) en Veluws Verleden (met het laden van de archeologische beleving samen met vier andere gemeenten). Daarnaast is een ontwikkelperspectief voor het Wenumse beekdal opgesteld.  

De programma’s Vitale Vakantieparken en Wij zijn Veluwe lopen eind 2022 af. Om onze koers en inzet voor komende jaren scherp te stellen is de Startnotitie Apeldoornse Veluwe Agenda vastgesteld door college en besproken met de raad. We werken de startnotitie samen met onze partners in de eerste helft van 2022 verder uit naar een Apeldoornse Veluwe Agenda 2023-2026.

Om onze doelen te behalen is regionale samenwerking op de Veluwe van belang. Zowel binnen onze Veluwe op 1 samenwerking als het Veluwse programma Vitale Vakantieparken hebben we als Apeldoorn een actieve rol in vervuld. Daarnaast is een flink aantal projecten van start gegaan met behulp van de Regiodeal Veluwe. Recreatiezonering vormde in 2021 een belangrijk proces op de Veluwe. College en raad hebben haar zienswijzen ingediend bij provincie en een benodigd maatregelenpakket voor ons eigen terrein is opgesteld.

Binnen het programma Vitale Vakantieparken lag de focus in 2021 op de uitvoering. We hebben meer ingezet op oneigenlijk ruimtegebruik (handhaving), nieuwe inzichten opgedaan en deze toegepast in onze aanpak. Tegelijkertijd werken we met een tiental parken aan recreatief-toeristische verbetering via parkplannen (1 park 1 plan) en is de pilot wonen verder gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2022 18:07:57 met de export van 05/24/2022 15:56:14